Аюулгүй хүнсний хэрэглээ болон, ариун цэврийг чанд сахих нь нян бичил, биетээс өөрийгөө хамгаалах бүрэн боломжтой.
1. Ариун цэврийн сахих нь нян, бичил биетүүд өсөж үржих, тархахаас сэргийлнэ.
-Гараа угаах
-Хоол, хүнс бэлтгэхдээ хэрэглэгдэх сав суулга, бүх зүйлийг угаах, цэвэрлэх
-Гал тогоонд шавьж, мэрэгч бусад амьтан орохоос сэргийлэх
2. Хоол хүнсийг зохих хэмд зөв хадгалах нь нян, бичил биетэн өсөж, үржихээс сэргийлнэ.
-Түүхий болон болсон бүтээгдэхүүнийг тус тусад нь хадгалах
-Махны модыг бусад хүнс бэлтгэдэг тавиураас хол тавих
-Түүхий хүнсний зүйлийг бэлтгэх багаж, хэрэгслийг хэрэглэхийн өмнө ба дараа угааж, цэвэрлэж хэвших
3. Хоол хүнсийг гүйцэд болгоход нян, бичил биетүүд идэвхгүйждэг
-Усыг буцалгаж уух
-Хоол хүнсийг чанахдаа 30 минутаас багагүй хугацаагаар буцалган, гүйцэд болгон хэрэглэх
4. Хоол хүнсийг зохих хэмд зөв хадгалах нь нян, бичил биетэн өсөж, үржихээс сэргийлнэ.
-Болгосон хоолыг удаалгүй идэх ба тасалгааны температурт 2 цагаас илүү хадгалахгүй байх
-Хүнсний бүтээгдэхүүний зохих зааврын дагуу хөргөгчинд хадгалж байх зэрэг эдгээр зүйлсийг өдөр тутамдаа санаж, хэрэгжүүлж байвал гэдэсний халдварт өвчнөөс бүрэн сэргийлэх боломжтойг Нийгмийн эрүүл мэндийн үндэсний төвөөс зөвлөж байна.