Монгол Улсын Их Хурлын 2019 оны хаврын чуулганаар “Ерөнхий боловсролын сургуулийн хоол үйлдвэрлэл, үйлчилгээний тухай хууль”-ийг 2020 оны есдүгээр сарын 1-ний өдрөөс дагаж мөрдөхөөр баталсан.
Монгол Улсын Засгийн газрын 2020 оны зургадугаар сарын 1-ний өдрийн хуралдаанаар “Ерөнхий боловсролын сургуулийн хоол үйлдвэрлэл, үйлчилгээг дэмжих үндэсний хөтөлбөр”-ийг баталлаа.
Хөтөлбөр нь 2020-2025 он хүртэл хэрэгжих бөгөөд ерөнхий боловсролын сургуулийн бага ангийн суралцагчдыг 2021-2022 он, дунд ангийн суралцагчдыг 2022-2023 он, ахлах ангийн суралцагчдыг 2023-2024 оны хичээлийн жилээс эхлэн үдийн хоолны үйлчилгээнд үе шаттай хамруулах, хоол хүнсний хангамжийн оновчтой тогтолцоог бүрдүүлэх, стандартын шаардлагад нийцсэн орчин нөхцөлд шим тэжээллэг хоол хүнсээр үйлчлэх, мэргэжлийн хүний нөөцийг бэлтгэх зэрэг асуудлыг шийдвэрлэх зорилготой юм.
“Ерөнхий боловсролын сургуулийн хоол үйлдвэрлэл, үйлчилгээний тухай хууль”-иар одоогийн “Үдийн цай” хөтөлбөрийн хамрах хүрээг өргөжүүлэн, 1-12 дугаар ангийн сурагчдад өдрийн хоолоор үйлчлэх, тэдэнд хоол, шим тэжээлийн мэдлэг олгох, орон нутгийн болон үндэсний үйлдвэрлэлийн бүтээгдэхүүнийг түлхүү хэрэглэх, эцэг эх, олон нийт, мэргэжлийн байгууллага хяналт, үнэлгээ хийдэг байх зэрэг харилцааг энэхүү хуулиар зохицуулахаар заасан.
Ерөнхий боловсролын сургуулийн байршил, өмчийн хэлбэр, өрхийн орлого, эрүүл мэнд, иргэншлийн ялгаатай байдлаас үл хамааран суралцагчдад үдийн хоолны үйлчилгээг тэгш хүргэж, тэдний эрүүл мэндэд дэмжлэг үзүүлэх, өсөлт бойжилт, суралцах идэвхийг дэмжих, сургалтын чанарыг дээшлүүлэх, өрхийн амьжиргааг дэмжих зэрэг чухал ач холбогдолтой юм.